In 1 dag door 1000 jaar

Reisbeschrijving groepreis op aanvraag

reserveer nu!

 

De geschreven geschiedenis van de stad Groningen begint in het jaar 1040. In deze reis nemen wij u mee door de eeuwen richting het jaar 2040, het jaar waarin de stad 1000 jaar bestaat. Het verhaal begint naast de Martinitoren (maar we halen u natuurlijk eerst op bij de door u gewenste opstapplek), vlakbij het Martinikerkhof. Daar zijn de eerste bewoningsresten gevonden, daar is de stad waarschijnlijk begonnen. Daar wordt u verteld van de schenking van de villa Cruoninga door Duitse Keizer Hendrik III aan de bisschop van Utrecht. Hier start (of eindigt) onze tour van 100 jaar in 1 enkele dag!

In deze reis door de tijd rijden we nu naar het jaar 1465, waarin de Orde van de Kruisheren haar klooster sticht in Ter Apel. Een rondleiding in dit heilig huis is adembenemend. We lunchen in de voormalige kloostereetzaal van dit subliem gerestaureerde UNESCO-monument. Na een sprong van ruim 100 jaar belanden we in het jaar 1580, het jaar waarin Willem van Oranje de opdracht geeft tot de bouw van een fort, op een zandrug, een tange, in het Bourtangermoeras. In 1593 wordt daadwerkelijk met de bouw begonnen. Veel later, in 1742, heeft de vesting Bourtange haar grootste omvang bereikt. We krijgen een rondleiding door het stadje waar de tijd stil heeft gestaan en bezoeken De Baracquen, een museum met een originele overgebleven soldatenbarak.

Maar waar is de de Tachtigjarige Oorlog eigenlijk begonnen? Waar sneuvelde Graaf Adolf, een broer van Willem van Oranje. Uiteraard is dat in de slag bij Heiligerlee, in het jaar 1568. We bezoeken het monument dat deze uiterst belangrijke gebeurtenis in onze vaderlandse geschiedenis herdenkt.  Daarna overbruggen we snel zo’n 400 jaar en zijn we in 1995, het jaar waarin het Oldambtmeer wordt gegraven. We rijden rond het meer en bekijken onderweg de historische Ennemaborg in Midwolda. Naar verwachting is in 2020 Blauwestad voltooid. We krijgen deskundige uitleg over de ontwikkeling en toekomstverwachting van het gebied. Onze laatste stop in de reis van 1000 jaar is in 2040: de stad Groningen bestaat dan exact 1000 jaar en ook d’Olle Grieze, de Martinitoren, heeft nog een hele toekomst voor zich. Geniet van een schitterend uitzicht over de stad vanaf de eerste trans of de uurwerkzolder. En de vorderingen van de bouw van het Forum kunt u van bovenaf met eigen ogen aanschouwen. Op de luizolder besluiten we de dag onder het genot van haring en jenever, een oud gebruik.

Bel voor meer informatie 050 527 31 42

High Standard Travel

Aalscholver 19
9728 XK Groningen
050 527 31 42
info@highstandardtravel.nl

Op zondag 2 juni 2019 kunt u met onze touringcar mee naar Dokkum. Wij hebben kaarten voor de unieke...

Nieuwsbrief

Meld u nu aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze aanbiedingen.